Telesna dejavnost upočasni staranje

• 21.03.2016
  • Telesna dejavnost pomembno pripomore k polnemu in kakovostnemu življenju. Pripravili smo prispevek v sodelovanju s strokovnjakom Športne unije Slovenije in docentom na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, dr. Miroljubom Jakovljevićem. Poglejte tudi spodnji video!

Telesna dejavnost prispeva k samostojnemu in zdravemu načinu življenja in ima tudi v obdobju po 50. letu starosti pomembno vlogo. S starostjo prihaja do sprememb v telesu, vendar dr. Miroljub Jakovljević, docent na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in strokovni sodelavec Športne unije Slovenije, poudarja, da 'redna telesna dejavnost lahko upočasni ali pa celo odloži staranje'. Njegovemu prepričanju v prid, da je človek 'celota, z duševno, telesno, duhovno in socialno komponento, ki vplivajo ena na drugo,' govorijo tudi dokazi, ki 'kažejo, da so tisti, ki so redno telesno dejavni, tudi kognitivno sposobnejši in obratno.'

Zanimiv poudarek dr. Jakovljevića, strokovnjaka za fizioterapijo v primarni preventivi, lahko slišite tudi v spodnjem videu. Telesna dejavnost je eden najcenejših pristopov doseganja kakovosti življenja, ki se kaže v neodvisnosti in polnem življenju. 'Čeprav je značilnost staranja zbiranje diagnoz, pa t.i. večobolevnost ni nobena ovira, da posameznik ne bi bil telesno dejaven,' meni Jakovljević. Posameznik lahko že v akutni fazi bolezni, pod vodstvom fizioterapevta v kliničnem okolju, prične s telesno vadbo.

Ocenjujemo, da je tretjina starejših pri nas zadostno telesno dejavnih, težje pa je v gibanje prepričati in v programe telesnih dejavnosti vključiti tiste starejše, ki ostajajo doma. Pojav, ki je precej pogost v tretjem življenjskem obdobju, je krhkost, meni dr. Jakovljević, zaradi katere se posameznik sooča z znaki, kot je zmanjšanje mišične mase in je zato vezan na dom. Pri tem imajo veliko vlogo organizacije kot so društva upokojencev, Rdeči križ Slovenije, Gerontološko društvo, pa tudi svojci, ki bližnje motivirajo in spodbujajo k druženju in telesni dejavnosti.

Jakovljević je prepričan, da ni meja ustvarjalnosti, ko se posameznik odloča za gibanje. 'Tako načrtovana, kot nenačrtovana telesna dejavnost imata koristi, sta najbolj poceni in široko dostopno zdravilo.' Kot ena izmed primernih oblik strokovne in organizirane vadbe, h kateri se lahko priključijo telesno popolnoma nedejavni posamezniki, kot tudi tisti, ki vadbo že izvajajo, je Zdrava vadba, program Športne unije Slovenije. Redna telesna dejavnost je dobra preventiva pred različnimi težavami, ki pestijo človeka, saj izboljša funkcijske sposobnosti in tudi odzive na zunanje okolje. Telesu  tako pomaga pri soočanju z zmanjšano zmogljivostjo mišic medeničnegega, okrevanju po različnih poškodbah kot so padci, preprečevanju pred padci in drugih težavah.

Oglejte si video, v katerem dr. Jakovljević pojasni pomen telesne dejavnosti pri starejših!