Starost je priložnost za zdravo vadbo

Starost je priložnost za zdravo vadbo

  • 29.10.2015
  • Staranje prebivalstva je v središču pozornosti tako strokovne kot laične javnosti, saj zadnje statistike pravijo, da bo leta 2025 na svetu že skoraj 14 odstotkov prebivalcev starih več kot 60 let. Zato mora vsak posameznik poskrbeti za ohranjanje zdravja in vitalnosti, saj bo le tako neodvisno živel dolgo in polno življenje.
K vedno višji starosti povprečega zemljana prispevata napredek v zdravstvu ter osveščanje ljudi o zdravem načinu življenja in kakovostnem preživljanju starosti. Če ljudem v času redne zaposlitve v delovni dan nikakor ni uspelo vključiti redne telesne aktivnosti, lahko način življenja spremenijo z odhodom v pokoj.
 
Program Zdrava vadba, ki smo ga pripravili skupaj s strokovnjaki iz športne in zdravstvene sfere, je namenjen predvsem tistim, ki se pozno ali pa po dolgem premoru odločijo, da gibalno aktivnost vključijo v svoj vsakdan. Cilj programa je skozi postopno, sistematično in načrtno pripravljeno vadbo razvijati posameznikovo telesno pripravljenost do te mere, da se bo po zaključku programa lahko brez težav vključil tudi v bolj intenzivne vadbene programe ali aktivnosti. To pa je mogoče le skozi primerno zahtevno, varno ter ustrezno oblikovano in vodeno vadbo. 
 
Zdrava vadba je sestavljena iz treh vadbenih obdobij (A, B in C), vsaka vadbena enota pa iz treh delov – pripravljajnega, glavnega in zaključnega. Vsaka vadbena enota vsebuje vsebine za ohranjanje in razvoj pomembnih funkcijskih sposobnosti, med katere sodijo aerobne sposobnosti, mišična moč, gibljivost sklepov in raztegljivost mišic. Vsebina programov je pripravljena tako, da hkrati razvija vzdržljivost, moč in gibljivostključne sestavine vsake vadbe za zdravje. 
 
Izbor vaj temelji na načelih funkcijske vadbevadbe gibalnih vzorcev. Strokovno izbrane vaje ohranjajo in razvijajo tiste gibalne vzorce, ki jih posameznik potrebuje za učinkovito opravljanje vsakodnevnih življenjskih opravil. Obremenitev je natančno določena s spreminjanjem števila ponovitev, serij, dolžino odmora in izborom zahtevnosti vaj. Pri nekaterih vajah si pomagamo tudi s pripomočki kot so žoge, lažje uteži, palica in elastike.
 
Posebnost programa je poudarek na razvoju zmogljivosti mišic medeničnega dna, ki vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov in sodelujejo pri zadževanju urina in blata. Hkrati pa prispeva k stabilnosti hrbtenice in pripomore h kakovostni telesni dejavnosti in polnemu življenju starostnikov. Prav redna telesna aktivnost je v starosti ključnega pomena za vitalno življenje, saj lahko z njo preprečimo razvoj mariskatere bolezni ali ustavimo njeno napredovanje.
 
Polno življenje v tretjem življenjskem obdobju pa ne pomeni le rednega gibanja, ampak tudi ustrezno socializacijo. Z aktivnim članstvom v društvu ali pa z obiskovanjem univerze za tretje življenjsko obdobje starostnik poskrbi za kakovostno in aktivno preživljanje časa, pridobiva ali utrjuje znanje, se druži in si medsebojno pomaga. 
 
Primer vzornega preživljanja časa v tretjem življenjskem obdobju sta Ljubljančana, Zlata (62 let) in Bojan (66 let), ki obiskujeta univerzo za tretje življenjsko obdobje, se udeležujeta vodenih športnih aktivnosti in dnevno skrbita za vitalnost telesa in duha.
 
Zlata in Bojan med tednom ne uporabljata avtomobila, po manjših opravkih se odpravita peš, daljše razdalje pa premagujeta s kolesom. Pravita, da slabo vreme zanju ni ovira.  Bojan se na kolesarsko turo sam ali v družbi prijateljev odpravi skoraj vsak dan, občasno se mu, zlasti na lažjih izletih, pridruži tudi Zlata. Pozimi pa se najraje udeleži organizirane spinning vadbe. Zlata dvakrat tedensko obiskuje vodeno telovadbo, ki poleti temelji na vajah za ohranjanje telesne vzdržljivosti, pozimi pa na vadbi vključijo tudi vaje za vzdržljivost v moči. Enkrat tedensko pleše tudi flamenko in v poletnem času obiskuje vadbo nordijske hoje. Oba sta velika ljubitelja narave in potovanj, zato veliko časa preživita v hribih in v velikih mestih. Bojan je tudi ljubiteljski fotograf. Svojo ljubezen do fotografije v najbolj popolni obliki združije prav v naravi. Sicer pa polno in srečno življenje najraje delita z družino in prijatelji ob dobri hrani in kozarcu izbranega vina.
 
Naj bo življenjski slog Zlate in Bojana vzpodbuda in motivacija za vse tiste, ki se ob upokojitvi izgubijo in ne najdejo motivacije za vključitev v lokalno športno ali kulturno društvo ter iščejo izgovore, zakaj ne bi ponovno sedli v študentke klopi. Možnosti in priložnosti za polno in vitalno starost je veliko. Naj bo vsakodnevna vadba osnova za stabilno psiho-fizično stanje v zrelih letih, program Zdrava vadba in obiskovanje katere izmed univerz za tretje življenjsko obdobje pa nadgradnja za popolno življenje.