Izobraževanje iz Zdrave vadbe za zdravstvene delavce

Izobraževanje iz Zdrave vadbe za zdravstvene delavce

  • 11.01.2016
  • Pretekli konec tedna je v telovadnici Športne hiše Ilirija potekalo izobraževanje iz programa telesne vadbe Zdrava vadba ABC, ki smo ga za zaposlene iz zdravstvenih domov pripravili v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).
Skozi dvodnevni program sta 35 udeležencem koncept programa in izvedbo posameznih sklopov vaj predstavili avtorici programa, dr. Maja Pori in mag. Darija Ščepanović. 
 
V začetnih minutah izobraževanja je dr. Maja Pori udeležence najprej popeljala skozi konceptualno zasnovo programa, sledil pa je prikaz primerov ogrevanj, torej vsebin pripravljalnega dela programa. 
 
S poudarkom na osvajanju praktičnega znanja se je izobraževanje nadaljevalo tudi v nadaljevanju. Udeleženci so se spoznali s posameznimi sklopi krepilnih gimnastičnih vaj in sicer stopnjevano glede na stopnjo programa (A, B in C). Mag. Darija Ščepanović je kot strokovnjakinja na tem področju del svojega predavanja namenila tudi pomenu pravilnega delovanja mišic medeničnega dna. Program Zdrava vadba ABC namreč velik poudarek namenja prav krepitvi teh mišic.
 
Poznavanje krepilnih gimnastičnih vaj in njihova pravilna izvedba bosta zdravstvenim delavcem v pomoč pri praktični izvedbi zdravstveno vzgojnih delavnic s področja telesne dejavnosti. Izobraževanje je bilo namreč posebej prilagojeno za fizioterapevte, ki v sklopu programa CINDI izvajajo delavnico Telesna dejavnost – Z gibanjem do zdravja (namen delavnic je osveščanje splošne javnosti o pomenu gibanja za zdravje) ter izvajalce poglobljene obravnave Gibam se iz pilotnih okolij na projektu Skupaj za zdravje. Splošni cilj projekta Skupaj za zdravje je zmanjšati kronične nenalezljive bolezni, povezane z  življenjskim slogom. V sklopu svetovalnice za zdrav življenjski slog udeleženci pridobijo poglobljeno oceno njihove telesne pripravljenosti ter znanje in veščine za varno in ustrezno izvajanje različnih vrst telesne dejavnosti.